×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 378
Petak, 15 Prosinac 2017 14:44

Završetak Godine Gospe Fatimske u župi bl. Alojzija Stepinca – Kutinska Slatina

Napisao/la

 U srijedu, 13. prosinca u župi Blaženoga Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini, u kojoj djeluju redovnici Dehonijanci (Svećenici Srca Isusova - SCJ), održan je 13. Apel u čast Bezgrješne. Njime je završila godina Gospe Fatimske proglašena u župi u povodu 100. obljetnice Gospinih ukazanja u Fatimi, u Portugalu. Godina Gospe Fatimske počela je godinu dana ranije, na spomendan svete Lucije, mučenice.

Prve subote u mjesecu

Osim pobožnosti svakog 13. u mjesecu u župi Kutinska Slatina mnogi su župljani sudjelovali u pobožnosti Pet prvih subota u mjesecu, počevši od prve subote u mjesecu listopadu 2016. godine. Ukupno 15. prvih subota u mjesecu. Tu je pobožnost tražila Majka Božja Fatimska za vrijeme svojih ukazanja 1917. godine (od svibnja do listopada) kao čin zadovoljštine za uvrede nanesene Njezinom Bezgrješnom Srcu a naročito u naknadu za psovke protiv Njezinog Bezgrješnog Začeća, za psovke protiv Njezina djevičanstva, za psovke protiv Njezinog božanskog majčinstva, za ravnodušnost i nevoljkost priznati je Majkovm svih ljudi, za ustrajna nastojanja u srca djece usaditi hladnoću, prijezir i mržnju prema Bezgrješnoj Majci i za izravno vrijeđanje Srca Marijina u njezinim svetim slikama.

U župnoj su se crkvi čak u dva navrata održavale pobožnosti pet Prvih subota u mjesecu (od listopada 2016 do veljače 2017. i od kolovoza do prosinca 2017), a u kapeli svetog Josipa u Stupovači od ožujka do srpnja 2017. godine. Prije svete Mise molila se Krunica pred Presvetim i bila je mogućnost za svetu Ispovijed.

Kroz sve ovo vrijeme dosta je starijih i bolesnih obavljalo istu, s time da su ih u njihovim kućama pohađali svećenici, omogućujući im svetu Ispovijed, Pričest, po potrebi i sakrament bolesničkog pomazanja. Bogu hvala, jer s na taj način smanjio broj umirućih župljana bez sakramenata.

 

Procesije

Svakog 13. u mjesecu osim svete Mise s početkom u 20.00 sati, održavala se svečana Procesija ulicama župe.

Za vrijeme svake Procesije molila se slavna Otajstva Krunice u čast Kraljice svete krunice i pjevale su se marijanske pjesme osobito u čast Majke Božje Fatimske. Za vrijeme procesije župljani su nosili Gospin kip, najčešće predstavnici dijela župe kojim se kretala Procesija. Ostali su sudionici imali upaljene lampaše ili svijeće u rukama.

Kroz cijelu godinu Gospe Fatimske na završetku svete Mise u tjednu, nedjeljom i blagdanima molila se molitva u čast BDM, čin posvete Majci Božjoj. Molio se i zagovor svetaca iz Fatime: svete Jacinte, svetog Franje i službenice Božje Lucije. Naravno da nismo zaboravili moliti zagovor svetog Ivana Pavla II. i blaženika Alojzija Stepinca.

Najviše vjernika na svetoj Misi i procesiji sudjelovalo je 13. listopada, na 100. obljetnicu posljednjeg ukazanja, kada se hodalo najduljom rutom. Za Gospinim likom, s krunicom u rukama išao je veći broj odraslih, dosta djece i nekoliko mladih.

 

Zahvala za milosti i nakane...

U srijedu 13. prosinca u 20.00 sati počela je sveta Misa zahvalnica za primljene Božje milosti po zagovoru MB Fatimske u godini Njoj posvećenoj. Poslije su vjernici predvođeni svećenicima, p. Andrijom Wośkom SCJ, župnikom, i p. Arturom Makarom SCJ, župnim vikarom, molili slavna otajstva svete Krunice. Na kraju svečanosti obnovljen je čin Posvete Srcu Marijinu (Gospi Fatimskoj) i zapjevalo se: Tebe Boga hvalimo.

 

Kroz cijelu Godinu Gospe Fatimske kao župna zajednica imali smo tri glavne nakane: spasenje duša, zadovoljština za uvrijede nanesene Bezgrješnom Srcu Marijinu i proglašenje Alojzija Stepinca, zaštitnika župe, svetim. Potrebno je istaknuti da je kroz čitavu godinu kip Gospe Fatimske hodočastio od obitelji do obitelji. Na taj je način Majka Božja pohodila svu svoju dječicu.

Budućnost svih članova župe Kutinska Slatina, svećenike Dehonijance,  bogoslove, sjemeništarce, ministrante, bračne drugove, starce, roditelje, mladež i djecu kao i sve pothvate, radosti i trpljenja predali smo u Bezgrješno Srce Marijino.

Hvala Ti Milosrdni Isuse za godinu Gospe Fatimske. Vivat Cor Jesu per Cor Mariae! Živjelo Srce Isusovo po Srcu Marijinu (p. Andrzej Wośko SCJ)
(foto: Facebook B.G.)

 

 

 

Pročitano 841 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 15 Prosinac 2017 15:17