scj.com.hr

scj.com.hr

"Idite u svijet i navješćujte ljubav Srca Isusova prema svim ljudima"

Dok je Hrvatska dehonijanska mladež boravila na Susretu Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, 29. i 30. travnja 2017., mladi koji njeguju dehonijansku karizmu u Poljskoj susreli su se na Dehonijanskom bdjenju mladih (Sercańskie czuwanie młodzieży) u Bełchatówu, u župi koja poput one zagrebačke u kojoj djeluju oci dehonijanci, nosi naziv Marije Majke Crkve... Kako je bilo na susretu iz pera sudionika, a u prijevodu p. Andrzeja Wośka SCJ.

Četvrtak, 06 Srpanj 2006 08:52

Povijest Družbe u Hrvatskoj

Prvi Svećenik Srca Isusova koji je na neki način stupio u kontakt s Crkvom u Hrvatskoj bio je p. Heinrich Bohmer, član njemačke provincije. On je u teškim vremenima materijalno pomagao mnogim redovničkim zajednicama časnih sestara, kao i bogoslovijama u Zagrebu i Đakovu (nabavke i donacije nekih strojeva koji su nedostajali i sl.)

Četvrtak, 06 Srpanj 2006 08:46

Prva zvanja iz Hrvatske

Godine 1984. Zvonko Šeremet iz Slavonskog Broda odlazi najprije u Beč i započinje postulat, a kasnije nastavlja svoju redovničku formaciju u Poljskoj.

Tamo najprije završava novicijat u Stopnici 1986. g. te zatim nastavlja filozofsko - teološki studij u Misijskom sjemeništu u Stadnikama (dehonijanska bogoslovija u Poljskoj).

Četvrtak, 06 Srpanj 2006 08:43

Naša djelatnost

U počecima naše prisutnosti u Hrvatskoj uglavnom se bavimo dušobrižništvom i to na dvije župe. U Zagrebu u župi Marije Majke Crkve (u naselju Trnovčica), a od 2002. godine i na župi u Požeškim Sesvetama.

Za druge djelatnosti koje su inače specifične za našu redovničku zajednicu, za sada nemamo mogućnosti, zbog malog broja članova.

Četvrtak, 06 Srpanj 2006 08:36

Distrikt ACR

Zbog nedovoljnog broja članova, kako u Austriji (7), tako i u Hrvatskoj (5), Družba Svećenika Srca Isusova u Hrvatskoj još nema status Provincije, nego zajedno s Austrijom čini Austrijsko - hrvatski Distrikt ACR (Austro-CRoato), koji je od lipnja 2006. godine neposredno ovisan o Generalnoj upravi Družbe u Rimu.

Srijeda, 12 Srpanj 2006 08:19

Povijest jedne ljubavi

Svjedočanstvo duhovnog zvanja

Jedanaestogodišnji Zvonko je vrlo živahan dječarac. Puno vremena provodi u igri. Obožava nogomet. Čitave dane provodi na igralištu. Navija za Dinamo i plače kad njegov klub gubi. Oduševljen je radio-prijenosom komentatora Ive Tomića. Voli ptice, jablane, Glogovicu i svoju Livadu (naselje u Slavonskom Brodu). Zovu ga Nota, Doja, Cole. Voli loviti ribu. Skuplja markice. Vrlo je nemiran u školi pa ga učiteljica mora stalno opominjati. Dobiva i ukor. Ipak, ona ga brani kad ga razred optužuje za nemir. On joj to nikad neće zaboraviti.

Utorak, 22 Svibanj 2007 00:14

Informacije za kandidate

I danas redovnici Dehonijanci šire ideju O. Dehona: "Idite u svijet i navješćute ljubav Srca Isusova prema svim ljudima".

Srcu Isusovu, zahvaljujemo za dar koji nam je dalo u osobi oca Dehona, te za djelo koje je nastalo nakon njega.

Utorak, 20 Studeni 2007 23:11

Gradnja samostana

Dana 15. studenog ove godine izdana je građevinska dozvola za samostan naše Družbe, pored nove crkve u Trnovčici.  

Pune tri godine trajalo je njezino ishođenje, zbog raznih poteškoća. S gradnjom samostana smo trebali započeti istovremeno s izgradnjom nove crkve - međutim, najprije zbog imovinsko - pravnih odnosa, a kasnije zbog nepriznavanja natječaja iz 1994. godine, nismo mogli dobiti lokacijsku, odnosno građevinsku dozvolu.

Petak, 07 Srpanj 2006 00:08

Nastanak Družbe svećenika Srca Isusova

Družba Svećenika Srca Isusova je jedna od novijih u svijetu. (SCJ - su inicijali od dijela latinskog naziva Družbe "Congregatio Sacerdotes a Sacro Corde Jesu".)

U Hrvatskoj, a i drugdje u svijetu proširen je naziv "dehonijanci", prema osnivaču Družbe o. Dehonu. Osnovana je 1878. godine u St. Quetinu u Francuskoj.

Petak, 07 Srpanj 2006 00:03

Djelatnost Družbe u svijetu

U suvremenom svijetu naša redovnička zajednica zastupljena je i rasprostranjena na svim kontinentima, u 27 država svijeta.

Općenito svećenici - redovnici za razliku od biskupijskih svećenika imaju specifično poslanje u Crkvi. Dok biskupijski svećenici imaju za osnovnu zadaću vođenje župa i župnog pastorala, redovnici imaju drugačije poslanje.

Stranica 1 od 3